Websitenaam

PLUIMVEEBEDRIJF

Het pluimveebedrijf van Marco en Yvonne Zuidema is op de huidige locatie in 12 jaar opgebouwd. Voorheen werden twee schuren gepacht, waar de eerste kippen van Marco en Yvonne in kwamen. Hier zijn zij begonnen met het leven als pluimveehouder. De pacht is een aantal jaren geleden gestopt en nu richten zij zich volledig op hun eigen pluimveebedrijf in Schuinesloot. Op dit bedrijf is veel diversiteit aanwezig. Enerzijds, omdat dit past bij de familie Zuidema, maar anderzijds ook om het bedrijf sterker te maken voor de toekomst.

Momenteel is het bedrijf als volgt in te delen (foto’s zijn ze vinden in het album).


1 – Opfokstal – Beter leven vleeskuikens

2 – Legstal 1 & 2 – Scharrelhennen BLK 1 ster

3 – Mobiele pluimveestal – vrije-uitloop (Henry Sieljes)

4 – Pakstation

5 – Zorgboerderij  www.zorgboerdereitje.nl

6Dagbesteding www.deboshoeveactiveringscentrum.nl


1 – Opfokstal / Beter leven vleeskuikens

De eerste stal die gebouwd is op deze locatie heeft gediend als opfokstal voor jonge hennen. In deze stal werden ééndagskuikens geplaatst en deze zaten er tot een leeftijd van plus minus 17 a 18 weken. Vervolgens werden deze gevangen door een professioneel vangbedrijf en werden de jonge hennen verplaatst naar een andere stal op het bedrijf of naar een andere pluimveehouder. Deze hennen werden dan vervoerd met een vrachtwagen en werden vervolgens zorgvuldig los gelaten in de stal. Dit is een secuur werk en moet schoon en rustig gebeuren, om zo min mogelijk stress te veroorzaken en geen ziekten mee te nemen in de stal.

In 2016 hebben wij deze stal omgebouwd tot een stal voor langzaam groeiende vleeskuikens en in november 2016 zijn de eerste kuikentjes in de stal geplaatst. De kuikens komen als ééndagskuiken aan en verblijven 56 dagen op het bedrijf. Bij deze leeftijd gaan ze naar de slachterij en zijn daarna verkrijgbaar in de supermarkt.

 

2 – Legstal 1 & 2 – Scharrelhennen BLK 1 ster

In de loop der jaren zijn er nog twee stallen bijgebouwd. Deze twee stallen zijn bijna identiek aan elkaar en in elke stal zitten ongeveer 25.000 leghennen. De jonge hennen komen in de stal, wanneer zij de opfok verlaten, dus met een leeftijd van plus minus 17 a 18 weken. De eerste weken kunnen zij rustig wennen aan de stal, zoals: het klimaat, de leefomgeving, de legnesten (waar zij de eitjes in gaan leggen), het voer en het water. Vanaf een leeftijd van 20 weken beginnen de hennen de eerste eitjes te leggen en gemiddeld zitten de hennen hier tot een leeftijd van 85 weken. Mochten de hennen deze keer de stal weer verlaten, dan worden zij uiteraard weer gevangen door een professioneel vangbedrijf en gaan zij naar de slachterij.

Voorin de eerste legstal staat een inpakker. Dit is een machine die alle eitjes automatisch in een tray van 30 eieren stopt. Vervolgens worden deze trays automatisch opgestapeld tot 6 trays hoog en kan iemand deze stapel wegzetten op een pallet. Daarnaast staat iemand continu aan het begin proces van de inpakker. Hij/zij bediend de knopjes die ervoor zorgen dat de eieren uit de stal naar de inpakker komen. Daarnaast is er een scherm aanwezig met camerabeelden van kritische en belangrijke plekken waar de eieren samen komen. Door hier goed op te kijken kan die gene alle eierbanden goed in de gaten houden. Hij/zij ziet wanneer een stal leeg is, wanneer er eventueel iets aan de hand is en kan de snelheid van het draaien van de eierband regelen. Ook worden hier de eieren die niet voor consumptie bedoeld zijn uitgeselecteerd. Dit kunnen eieren zijn: die niet helemaal schoon zijn, haarscheurtjes bevatten, een breuk hebben of te veel afwijken qua grote of kleur. Deze eieren worden uiteraard niet allemaal weggegooid, maar de eieren die nog wel heel zijn, maar toch afwijken gaan naar een grote eierverwerker en worden gebruikt voor een tig andere producten waar het ei in zit verwerkt. De schone eieren gaan vervolgens door de inpakker en worden zoals uitgelegd, automatisch opgestapeld tot een stapel van 180 eieren (6 trays van 30 eieren). Een pallet bevat 5 lagen van 12 stapels = 60 stapels en 60 stapels x 180 eieren is 10.800 eieren per pallet. Tussen deze lagen komt een plastic plaatje, die ervoor moet zorgen dat alle eieren heel blijven en de pallet makkelijk te verplaatsten is.

3 – Mobiele pluimveestal – vrije-uitloop (Henry Sieljes)

In 2017 heb ik de eerste mobiele pluimveestal van Nederland gekocht. Deze stal is mobiel, omdat het een volledige pluimveestal is op wielen. Deze stal is te verplaatsen door midden van bijvoorbeeld een trekker of shovel. Wij hebben in het land drie kleine percelen gemaakt en kunnen de kipjes continu verplaatsen in een nieuw stuk gras. Ik heb ervoor gekozen om er vrije-uitloopkippen in te doen. Daarnaast is de stal kleinschalig en heeft plaats voor ongeveer 650 kippen en kan zo super mooi gebruikt worden voor dagbesteding van de zorgboerderij. Werkzaamheden voor de zorgboerderij kunnen o.a. zijn: eieren uitdraaien, controle rondje lopen, voer strooien, grondeitjes rapen.

4 – Pakstation Het Boerdereitje

Eind 2014 ben ik (Henry Sieljes) begonnen als eierhandelaar. Dit is niet zomaar gebeurd, want 12 jaar geleden ben ik al begonnen op dit bedrijf met wat klusjes op de zaterdag en in de vakanties. Dit was in dezelfde periode als de opstart van het huidige bedrijf. Hierdoor ken ik de familie en het bedrijf zeer goed, waardoor een goede samenwerking mogelijk is. In een bestaand gebouw op het bedrijf hebben wij een mooie ruimte gemaakt, waar de eieren nogmaals gesorteerd worden. Deze ruimte heet het pakstation. De werkwijze gaat als volgt: Ik haal met een container een x aantal eieren op uit de legstal. Dit zijn de nette eieren van de legkippen. Vervolgens leg ik deze eieren op een machine en kijk nogmaals naar alle eieren. Deze eieren gaan eerst over een aantal felle lampen heen, waardoor ik als het ware door de eieren heen kan kijken. Eieren met haarscheurtjes en of breuk, worden hierdoor goed zichtbaar en kan ik vervolgens gemakkelijk uitselecteren. De mooie eieren rollen vervolgens door naar een ander gedeelte van de machine en dit is het weeg gedeelte. Alle eieren worden onafhankelijk meerdere malen gewogen, tot dat zij op de juiste plek zijn qua gewichtsklasse en worden vervolgens via een transportband naar voren gerold. Uiteindelijk liggen alle eieren die ik op de machine heb gelegd nu in 4 verschillende vakken. Dit zijn de gewichtsklassen: S – M – L – XL. Deze eieren worden in de juiste verpakking gedaan, worden voorzien van een tht datum (28 dgn. vanaf de legdatum) en klaargelegd voor transport. Door deze korte lijnen kan dus het ei van vanmorgen, vanmiddag al bij u zijn!

5 – Zorgboerderij

In augustus 2016 zijn Marco en Yvonne in samenwerking met Frits Lammers een Zorgboerderij begonnen. Deze zorgboerderij staat op het bedrijf van Marco en Yvonne en biedt ruimte voor 5 personen die er permanent kunnen wonen. Het pluimveebedrijf en het pakstation bied de gelegenheid aan voor dagbesteding. De mensen van de zorgboerderij mogen bijvoorbeeld helpen bij het uitdraaien van de eieren, klusjes op en rond de boerderij of helpen met het inpakken van de doosjes die u kunt vinden in de supermarkt.

6 – De Boshoeve

De Boshoeve is een activeringscentrum gelegen midden in de prachtige natuur van Schuinesloot. Bij de Boshoeve bieden zij een leer-werkplek voor mensen die door hun beperking een te grote afstand tot het reguliere arbeidsproces hebben.

Zij bieden een plek waar iemand kan ontdekken wat zijn of haar vaardigheden zijn en waar volop ruimte is om te ontwikkelen. Waar rust, vertrouwen en plezier belangrijke kernwaarden zijn.